Mi az a virágpor?
A virágpor egy nektárból, enzimekből, mézből, és méhviaszból álló, a méhek által begyűjtött és előállított termék, mely elsősorban a méhkolónia táplálékául szolgál. A virágpor, mint táplálék már évszázadokkal ezelőtt felkeltette az emberiség figyelmét, és népszerűsége ma is töretlen. Egészségügyi előnyeit mára már klinikai vizsgálatok is igazolták. Ezek az előnyök a virágporban található több száz jótékony vegyületnek, köztük aminosavaknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és lipideknek köszönhetőek.
Hogyan támogathatja egészségünket a virágpor az őszi és téli hónapokban?
A virágpor támogathatja az immunrendszert, így segíthet megelőzni a hidegebb hónapokban gyakori megbetegedéseket
Klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint a változatos étrend részeként fogyasztott virágpor támogathatja az immunrendszert. Ezáltal segíthet számos betegség megelőzésében, valamint elősegítheti a mihamarabbi felépülést is. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a virágpor antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően olyan káros baktériumokat is képes elpusztítani, mint például a Salmonella, a Staphylococcus, az E. coli, vagy a Pseudomonas aeruginosa. A virágpor alkalmazásával így nem csak a megfázás, vagy a torokgyulladás előzhető meg és kezelhető, hanem akár a komolyabb, az imént említett kórokozók okozta súlyosabb panaszok is.
A virágpor az antioxidáns vegyületek gazdag tárháza
A virágporban számos antioxidáns hatású vegyület megtalálható, ezek közé tartozik a kvercetin, a kaempferol, a glutation, valamint számos flavonoid és karotinoid is. Az antioxidánsokról kimutatták, hogy képesek megvédeni a szervezetet a szabad gyököknek nevezett potenciálisan káros molekuláktól. Ezek olyan krónikus betegségek kialakulásához kapcsolhatók, mint például szív- és érrendszeri megbetegedések, különböző ízületi gyulladások, egyes kognitív panaszok, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és akár bizonyos rákos megbetegedések.
Beszámolók szerint a virágpor rendszeres fogyasztása segíthet a sejtek védelmének fokozásában, a gyulladások megelőzésében és csillapításában, valamint a megfázás, az influenza, a légúti megbetegedések és más fertőző és könnyen terjedő betegségekkel szembeni harcban is.
A virágpor elősegítheti az étrendből bevitt tápanyagok hasznosítását
A változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás kulcsfontosságú, és ez fokozottan igaz a hidegebb hónapokban. Egyes vizsgálatok szerint a virágpor kedvezően hathat szervezetünk tápanyaghasznosítására, így a vegyes étrend részeként történő fogyasztása kifejezetten ajánlott az őszi és téli időszakban. Állatokon végzett tanulmányok szerint a virágpor fokozhatja olyan tápanyagok biológiai hasznosulását, mint például a kalcium, a foszfor, és a vas. Ez feltehetően a virágporban található C-vitaminnak, bioflavonoidoknak, aminosavaknak, fehérjéknek és más vegyületeknek köszönhető. Jelenleg is folynak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy vajon emberek esetében is ilyen kedvezően hathat-e a virágpor a tápanyagok felszívódására, és az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.
Ajánlott termék: Mannavita Nyers Vegyes Virágpor
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27013064/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305281/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19149749/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18361733/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25861358/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24262487/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20880286/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25470375/
Fotó: Eva Bronzini